hlavicka










BOJ  PROTI  DROGÁM - preventívne aktivity

V poslednom období sa v médiách často objavujú informácie o rôznych  prejavoch patologického správania mladých ľudí. Keďže tento problém sa týka celej spoločnosti, naša škola sa snaží rôznymi formami preventívne pôsobiť na všetkých našich žiakov.

Plníme úlohy v súlade s Národným programom boja proti drogám. Preventívne aktivity sú zamerané na všetkých žiakov  školy. Aktívne spolupracujeme s Centrom pedagogicko-psychologického poradenstva a primárnej prevencie, Mestskou políciou, OO policajného zboru, Okresnou prokuratúrou v Čadci. Do programu sa zapájajú žiaci i pedagógovia. Spoločne sa nám darí ponúknuť žiakom akcie poriadané školou i inými inštitúciami.

·         Už niekoľko rokov sa zapájame do projektu Správaj sa normálne – projekt realizujeme v spolupráci s prac. OOPZ v Čadci pre žiakov 5. ročníka.

·         Žiaci 4. až 9. ročníka sa zúčastnili prednášok organizovaných pracovníkom organizácie Slovensko bez drog a vykonali sľub, že nikdy nebudú brať drogy!

·         Problematike drogových závislostí sa venujeme aj na hodinách biológie, občianskej výchovy a chémie. Žiakom sú premietané filmy Fajčenie – vražedná závislosť, Biele hroby, Sila osobnosti, ktoré sú silne emocionálne a vedú k hlbokému zamysleniu nad problémom.

·         V súlade s Národným programom boja proti obchodovaniu s ľuďmi  pre žiačky 8. a 9. ročníka realizujeme prednášky spojené s besedou o možných rizikách práce i dovolenky v zahraničí, s cieľom dať žiakom dostatok informácií a tak predísť obchodovaniu s ľuďmi. Tieto prednášky sú zastrešované Centrom PPPaP v Čadci. U žiakov sa stretli s dobrou odozvou, o problematiku sa aktívne zaujímajú, preto plánujeme aj do budúcnosti požiadať o podobné prednášky a besedy.

·         Veľa pozornosti venujeme i prevencii šikanovania. V triedach organizujeme besedy zamerané na odhaľovanie akýchkoľvek náznakov problémového správania. Týchto  besied  sa zúčastňuje aj vedenie školy  a ŠŠP. Vyhodnotenie besied často prináša zaujímavé informácie a nápady a značne uľahčuje prácu triednych učiteľov pri odhaľovaní možných agresorov i obetí. Sme škola s nulovou toleranciou šikanovania.

·         Mesiac november je celý venovaný boju proti drogám.  Mesto Čadca pripravuje v spolupráci s MsP pre žiakov základných škôl Týždeň boja proti drogám. Naši  žiaci sa zúčastňujú táborov poriadaných MsP, ktoré sú zamerané na prácu s deťmi, ktoré majú záujem preventívne pôsobiť v triednych kolektívoch. V mesiaci november MsP vyhlásila výtvarnú a literárnu súťaž s protidrogovou tematikou, v ktorej sa naši žiaci umiestňujú  na popredných miestach. Žiaci našej školy sa zúčastňujú  protidrogových koncertov skupiny Aya. Podľa slov žiakov i dozorkonajúcich pedagógov majú tieto koncerty veľmi dobrú úroveň, žiakov zaujali, o čom svedčí aj ich aktívne ale veľmi kultivované správanie na koncertoch, za čo si vyslúžili pochvalu aj od skupiny Aya.

·         Na podnet vyučujúcich občianskej výchovy sme v spolupráci s MsP v Čadci a s organizáciou Keric zorganizovali zaujímavé besedy zamerané na prevenciu rasovej intolerancie. Potešiteľné je, že sa takéto prejavy prestali objavovať. Určite tomu prispela aj skutočnosť, že besedy viedol pracovník Kericu, ktorý pochádza z Afriky, je černoch a podal žiakom vlastné skúsenosti s prejavmi rasovej neznášanlivosti. Žiaci ho poznali aj z hodín anglického jazyka, preto rešpektovali jeho postoje a názory a pokúsili sa pozrieť na túto problematiku aj z jeho pohľadu.

·         Pre žiakov 8. a 9. ročníka bola organizovaná prednáška a beseda s pracovníčkou Okresnej prokuratúry v Čadci zameraná na informácie o trestnoprávnej zodpovednosti mladistvých, o zneužívaní informácií na internete, o kyberšikane a pod.

·         Na mladých ľudí striehnu rôzne nebezpečenstvá. Z tohto dôvodu sme žiačkam ôsmeho a deviateho ročníka zorganizovali besedy so psychológom, v ktorých sa žiaci dozvedeli o rizikách, ktoré ich ohrozujú v rôznych „partiách“, na diskotékach, v zábavných podnikoch a o  zmysluplnom využívaní voľného času

·         Každý rok  vo vyšších ročníkoch  uskutočňujeme monitoring situácie s drogovou problematikou. Vyhodnotenie monitoringu slúži na ďalšie usmernenie práce koordinátora.

·         Na chodbe v prízemí je  vyhotovená nástenka s protidrogovou tematikou. V školskom rozhlase členovia žiackej rady čítajú krátke príhovory upozorňujúce na nebezpečenstvo užívania drog.

 Veľmi nás teší, že väčšina rodičov  pristupuje zodpovedne k riešeniu problémov, ktoré sa občas vyskytnú a nežiadajú od nás, aby sme ich „zamietli pod koberec“. Naopak, pomáhajú nám a aj vďaka tomu máme prejavov problémového správania podstatne menej ako v minulosti.

Za to patrí veľká vďaka všetkým, ktorí sa na tejto mravenčej práci podieľajú.

 

                      Ing. Eva Václaviková

                     koordinátor primárnej prevencie sociálno-patologických javov

 

 

 
















Document made with KompoZer